Potatissufflé

Vad kan man inte tillaga av potatis?
Grunden är kokt potatis och stekt potatis, från dessa kommer mångfalden fram. I kapitlet om kokt potatis ägnar vi  oss åt mosad potatis i form av potatismos eller bara mosad potatis rakt upp och ner, och då framför allt vad som kan tillagas av moset.

Nedan presenterar vi ett recept som vi hoppas ska inspirera er läsare att testa och kanske utveckla vidare. För just recept är något som inte är skrivet i sten, de kan utvecklas hela tiden. Det är det som är så intressant och spännande med matlagning. I vår litteraturgenomsökning kan vi se denna utveckling av recept från 1800-talet till dagens receptur.

4 – 6 port
Ingredienser
800 g potatis
2 msk matfett
1 dl grädde
3 äggulor
½ msk salt
3 äggvitor
2-3 krm malen muskotnöt
Vitpeppar
Matfett till formen

Beredning

  • Sätt ugnen på 175°C. Smörj en ugnssäker form med raka kanter.
  • Skala och koka potatis.
  • Pressa potatisen. Tillsätt matfettet, använd elvisp eller potatisstöt för att blanda.
  • Rör ner grädde, äggulor och salt.
  • Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem försiktigt i moset. Smaksätt gärna moset med riven muskot och vitpeppar
  • Häll smeten i den smorda formen. Grädda sufflén ca 45 – 50 minuter.
  • Serveras till kött- eller fiskrätter. Potatissufflén kan även serveras som en ensamrätt med skirat smör.
Foto:Thomas Carlen
Print Friendly, PDF & Email