Potatisbullar

Recept på potatisbullar saknas inte. I vår litteratursökning har vi funnit en mängd olika varianter på recept men huvudingredienserna är alltid kokt potatis, smör, ägg och smaksättning. Smeten formas till biffar som paneras med ströbröd. Svårare än så är det inte. Smaksättningarna kunde t ex vara, riven bittermandel, tomatpuré eller lite socker.

4 port
Ingredienser
500 g kokt kall potatis, skalad (ca 650 g rå potatis med skal)
50 g matfett
1 äggula
2 krm salt
1 äggvita

Till panering:
1 dl ströbröd/panko

Till stekning
matfett

Beredning

  • Riv potatisen.
  • Blanda potatis, matfett äggula och salt.
  • Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner i potatissmeten.
  • Forma smeten till runda bollar och platta till dem. Vänd biffarna i Ströbröd/panko.
  • Låt matfettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Stek potatisbiffarna gyllenbruna i matfettet.
Foto:Thomas Carlén
Print Friendly, PDF & Email