Potatisbröd med råriven potatis

Potatis i bröd ger ett saftigt och gott resultat. Vid litteraturgenomgången har vi funnit recept med både kokt och rå potatis. Läs gärna mer om bröd och bakning under – Bröd och kakor

Ingredienser
1 l skalad råriven potatis (ca 650 rå potatis), fint riven
1 l mjölk, kall
ca 1½ kg rågsikt
2-3 pomeransskal (ca 2 msk finhackade)
½ msk salt

Beredning

  • Koka pomeransskalen så att de blir mjuka. Skär bort det vita på skalet och finhacka det gula.
  • Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk, rågsikt, råriven potatis, hackat pomeransskal och salt.
  • Arbeta ihop till en smidig deg.
  • Låt degen jäsa över natten.
  • Knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i fyra delar. Forma den till släta längder. Om degen först plattas ut eller kavlas ut och rullas ihop blir limporna högre.
  • Lägg dem i en långpanna med bakplåtspapper.
  • Jäs dem under bakduk 20-30 minuter.
  • Sätt ugnen på 250°.
  • Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen. Minska ugnstemperaturen till 200°.
  • Grädda ca 40 minuter eller tills innertemperaturen är 96°.
Foto: Thomas Carlen

Print Friendly, PDF & Email