Pantofflesoppa med potatisklimp

Det finns otroligt många olika recept på soppa ända sedan potatis introducerades i Sverige. Här finns en del av dem avskrivna. Prova och låt er väl smaka. Soppa serverades förr gärna med klimp, (samma tillagning som gnocchi). Se recept på Potatisklimp som passar bra till denna soppa. Klimp kunde göras av potatis (24) men även av mjöl. Läs mer om klimp under fliken Kroppkakor, palt och klimp.

4 personer
Ingredienser

1 gul lök
3 – 4 morötter
150 g kålrot
150 g palsternacka
6 – 8 potatisar
ca 400 g benfritt nötkött eller fläskkött t ex rostbiff alt skinkstek
1-2 l vatten
2-3 köttbuljongtärningar alt köttfond
10 kryddpepparkorn
1 tsk timjan

Beredning

  • Koka upp vattnet, tillsätt köttbuljongtärningar, kryddpeppar och timjan.
  • Lägg i köttet. Koka sakta under lock tills köttet är klart (75° i centrumtemperatur). Tag upp köttet, spara buljongen.
  • Under tiden köttet kokas, skala och hacka gul lök. Skala och skär morötter, kålrot, palsternacka och potatis i mindre bitar.
  • Koka lök, rotfrukter och potatis i buljongen tills de är mjuka.
  • Skär under tiden köttet som kan läggas i soppan eller serveras bredvid.
  • Soppan kan mixas (som bilden) eller serveras som en klar soppa med rotfrukter och potatis i bitar. Smaka av.
  • Serveras gärna med potatisklimp.
Foto: Thomas Carlen
Print Friendly, PDF & Email