Oxkött med potatis (på engelskt sätt)

Vid första anblicken av receptet kommer säkert många att säga ”det är ju ett recept på Sjömansbiff” och det kan vi nog säga att det är. Dock är det så att första receptet där rätten kallas Sjömansbiff fann vi i Fältkokbok från 1896 (140). Just detta recept ”Oxkött med potatis (på engelskt sätt)” fann vi i ”100 potatis-rätter; jemte bihang: fiskanrättningar, inläggning och förvaring af grönsaker och kött, samt andra hushållsråd; samlade af en husmoder” utgiven 1859 (245).

4 port
Ingredienser

12 steklökar eller 4 gula lökar
800 g – 1 kg potatis
200 g rotfrukter, t ex morot, selleri, palsternacka och kålrot
500 g nötkött; innanlår, fransyska eller ytterlår, i skivor
2 – 3 msk matfett
1½ tsk salt
3 lagerblad
1 flaska lättöl (33 cl) och 1 dl vatten eller 4 dl vatten och 1 buljongtärning
2 – 3 msk matfett
Svartpeppar
Persilja

Beredning

  • Skala steklökar alternativt skala och dela de gula lökarna.
  • Skala och dela rotfrukterna.
  • Bryn köttet i en gryta. Lägg i de delade rotfrukterna, tillsätt salt och lagerblad.
  • Skala och skiva potatis. Varva potatis och klickar av matfett i grytan. Fyll på öl eller buljong.
  • Lägg på lock, koka 45 minuter – 1 timma.
  • Krydda med svartpeppar och garnera med persilja vid servering.
Foto: Thomas Carlen
Print Friendly, PDF & Email