Säger man potatis kanske den första tanken faller på den kokta potatisen på tallriken tillsammans med kött, fisk eller vegetariskt men ack vad man kan bedra sig. Det slitna uttrycket att potatis är användbar till mycket kanske ska lyftas en dimension till. Denna fantastiska råvara kan verkligen användas till så mycket underbart ätbart.

Nu ska vi bege oss in i efterrätternas värld där potatisen står som råvara i alla dess former allt ifrån kokt potatis, rå potatis, potatismjöl, potatisgryn alternativt sagogryn.

Puddingar

Puddingar av olika slag har varit vanligt i det gamla bondesamhället; risgrynspudding, mannagrynspudding och även potatisgrynspudding. Anledningen till detta har säkert varit många. Förutom att det var en omtyckt frukostmat alternativt kvällsmat är det en mättande rätt och dessutom ur ett hushållsekonomiskt perspektiv ett väldigt praktiskt sätt att använda t ex överbliven gröt.

Potatisgrynspudding verkar inte vara så vanlig i kokböcker. I denna litteraturstudie har vi endast hittat ett recept (51). Detta innebär självklart inte automatiskt att potatisgrynspudding inte har gjorts ute i hemmen. Många maträtter tillagas utan recept genom egna framtagna recept eller recept som har följt familjen genom generationer. Potatisgrynspudding görs som namnet säger på potatisgryn. För den oinvigde kan man nu göra en äkta potatisgrynspudding från 1913. Receptet kommer ur Kokbok från Göteborgs skolkök (51).

Potatisgrynspudding

2 kkpr* potatisgryn
½ msk smör
1 kkp vatten
1½ liter mjölk
1 tsk salt
2 msk socker
2 ägg

Till formen:
1 msk smör + smör till smörjning
2 msk ströbröd + till formen

*Kkpr=kaffekoppar

Beredning
Smörj och bröa en form. Koka upp vatten och smör. Häll i mjölken. När mjölken kokar, strö i potatisgrynen och låt allt koka tills grynen är klara. Lyft av grytan från spisplattan och tillsätt salt, socker. Vispa upp äggen och tillsätt i smeten. Smaka av! Häll smeten i den bröade formen. Strö över ströbröd och klicka ut smöret. När det gäller ugnstemperatur anges bara ”god värme” och ingen tidsangivelse. Vill rekommendera 200 – 225° och ca 30 – 40 minuter (recept på risgrynspudding i Vår Kokbok anges 225° och ca 40 minuter) (9). Pudding ska ha vacker färg när den är färdiggräddad. Serveras med sylt eller saftsås.
Källa: 9

Fraspudding (114) är en potatispudding som består av kokt potatis som kokas och mosas för att sedan blandas med socker, finrivet äpple, gräddmjölk, äggulor samt smaksatt med citron. En intressant reflektion är att receptet är hämtat ur Ingeborg Carléns Krigstidskokboken 1918. Kanske upptäcktes att det gick att använda potatis istället för de, säkerligen, dyra risgryn i krigstid. Liknande recept hittas i andra kokböcker (244).

Givetvis kan vi inte låta bli att sprida recept av potatispudding i olika former.

Fraspudding

6 port
3 hg kokt potatis
3 msk socker
4 stekta äpplen
4 dl gräddmjölk
skal och saft av ½ citron
4 äggulor
4 äggvitor

Till formen:
matfett
ströbröd

Beredning
Smörj och bröa en ugnsform. Mosa den kokta potatisen. Finriv äpplena och tillsätt den mosade potatisen. Tillsätt socker, äggulor, gräddmjölk, citronskal och citronsaft. Rör om så att allt blir blandat. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner de vispade äggvitorna i smeten och blanda försiktigt. Häll smeten i den smorda formen och grädda i ca 45 min. I receptet omnämns ingen ugnstemperatur men rekommenderar 225°, som ovan och som det står i Vår Kokbok (9).
Källa: 114

Potatispudding

5 ägg
80 gram fint socker
80 gram kokta kall riven potatis
2 matsked smält smör
1 struken tesked
dessertsked potatismjöl
rivna skalet av ½ citron

Till formen:
1 kaffekopp socker, ½ kaffekopp kokande vatten

Beredning
Äggulorna och sockret röras till fradga, sedan iröres smöret, potatismjölet, citronraspet, potatisen och sist äggvitorna i hårt skum. Smeten hälles i en med brynt socker väl glaserad slät puddingsform med lock och kokas lyckt drygt 1 timme i vattenbad ovanpå spisen, varpå puddingen uppstjälpes och serveras genast med vaniljsås. För 4 personer.

Kommentar: Receptet är ordagrant avskrivet från originalet. Några små kommentarer kan vara på sin plats. 

Formuleringen ”äggulor och socker ska röras till fradga” kanske någon reagerar över.

Till dagens beskrivning av samma moment kanske formuleringen äggulor och socker röres pösigt” är mer passande. För att underlätta gräddningen skulle jag rekommendera samma gräddningsförfarande som ovanstående recept dvs grädda ca 45 min, 225°.
Källa: 244

Krigstidskokboken
Krigstidskokboken Bild: Åsa Röhlin

Vi fortsätter med fler trevliga efterrätter där potatis är en viktig ingrediens

Våfflor

4 port
200 g (4 dl) kokt, riven potatis
225 g (4½ dl) vetemjöl
½ l mjölk
30 g smör eller margarin

Beredning
1. Häll hälften av mjölken i en bunke, tillsätt mjölet och vispa till en jämn smet.
2. Tillsätt resten av mjölken och den rivna potatisen.
3. Låt smeten stå och svälla ca 1-2 timmar.
4. Hetta upp ett våffeljärn. Pensla laggen med smält smör. Lägg på ca 3/4-1 dl smet, bred ut den något och grädda våfflorna ljusgula.
Källa: 247

Läggs ett ägg till smeten blir det helt plötsligt Potatisplättar, receptet är följande:

Potatisplättar

4 port
600 g (1 l) rå riven potatis
1 ägg
2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk smör eller margarin + till plättlaggen.

Beredning
1. Häll hälften av mjölken i en bunke, tillsätt ägget och vispa samman.
2. Tillsätt den rivna potatisen, saltet och mjölet och vispa till en jämn smet.
3. Smält smöret och tillsätt i smeten.
4. Tillsätt resten av mjölken och blanda allt väl.
5. Låt smeten stå och svälla 1-2 timmar.
6. Värm en plättlagg eller stekpanna, lägg i lite fett och grädda plättarna

Glutenfria pannkakor
Har man celiaki (tål inte gluten) eller har en spannmålsallergi kommer här tips på pannkaka utan mjöl. Receptet är hämtat från Ingeborg Zethelius Lilla Hjälpredan och söndagsmat, 1927 (114).

Pannkaka utan mjöl

1 l mjölk
2 ägg
1 tsk salt
1 msk matfett
1 msk socker
5 hg kokt riven potatis

Beredning
1. Mjölk och ägg vispas. Tillsätt socker och salt.
2. Rör ner den rivna potatisen.
3. Grädda pannkakor eller plättar.
4. Samma smet kan även användas om man önskar en ugnspannkaka. Smeten hälls i en smord form och gräddas i mitten av ugnen 225° ca 20-25 minuter (tills pannkakan har ”stannat”/stelnat).

Sagogryn

En klassisk efterrätt som är bekant för många men ändå inte alla känner till är att produkten är gjord av potatis.

Förr i det gamla bondesamhället var det vanligt att göra sitt eget potatismjöl. Potatisen revs, torkades, krossades och siktades. De rester som blev kvar i sikten kallades för potatisgryn. Det var dessa gryn som sedermera blev kallade för Sagogryn. De första sagogrynen som fanns tillgängliga i Sverige i slutet av 1700 talet gjordes av palmstärkelse. Succesivt upptäcktes förmodligen potatisstärkelsen förträfflighet. Det var även ett sätt ta tillvara på rester vid potatismjölstillverkningen eftersom palmstärkelse ersattes av gryn gjorda på just potatisstärkelse.

Recepten på Sagosoppa är ganska lika. De flesta innehåller förutom sagogryn, vatten och socker någon typ av torkad frukt, vanligtvis russin eller katrinplommon och kanel (51, 73, 84, 118, 124, 127, 140, 148, 183, 194). Recepten kunde också vara lite förfinade där både sherry eller vin fanns med (84, 148, 194).

I Den oumbärliga almanackan, (författare okänd) (118) går det att läsa recept på Dansk Sagosoppa. ”Först kokas en vanlig sagosoppa. Sedan vispas ett par äggulor, ett par matskedar vin, litet citron och socker i soppskålen, hvarefter soppan hälles i under ständig vispning. Endast russin lägges uti”

Pajdegar med potatis

Har man inte testat pajdeg med potatis kan vi varmt rekommendera detta. Potatisen gör att degen blir väldigt smidig och lättarbetat, dessutom kan en del av fettmängden dras ner i degen.

Pajdeg med potatis som är användbart till både efterrättspajer och matigare pajer.

Pajdeg till efterrättpaj

4 port
100 g (2 dl) kokt riven potatis
100 g matfett
100 g (2 dl) vetemjöl
1½ tsk socker (när det gäller efterrätt, annars kan detta uteslutas)

1. Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar.
2. Finfördela fett i mjölet med en gaffel eller fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa.
3. Tillsätt sockret.
4. Tillsätt den kokta rivan potatisen och arbeta snabbt ihop till en deg.
Källa: 247

Potatispaj

6 personer
3oo gram kokt riven potatis
1 msk smör
2 msk socker
4 dl gräddmjölk
2 rivna bittermandlar el citron
2-3 ägg
2 dl fruktmos

Beredning
Den rivna potatisen arbetas med smöret. Äggulorna, mjölken, sockret, kryddorna vispas tillsammans med potatismoset. Sist tillsättes vitorna slagna till skum. Hälften av smeten slås i smord pajform, därpå fruktmoset och så den andra smeten En del av äggviteskummet kan tas ifrån och läggas ovanpå pajen, men ugnen får då ej vara för het, ty då bränner lätt marängen.
Källa: 114

Print Friendly, PDF & Email