Kål- och potatispudding

Det är alltid praktiskt med ”all-i-ett maträtter”, potatis och grönsaker. Detta recept är också ett bra exempel på hur överbliven kokt potatis lätt kan användas till en maträtt dagen efter. I denna pudding kompletteras potatisen och vitkålen med äpplets syra och sötma. Använd gärna svenska äpplen som just har den fina kombinationen som passar så bra in här.

4 port
Ingredienser
250 g kokt kall potatis, skalad (ca 400 g rå potatis med skal)
500 – 750 g vitkål eller kålrabbi
1 gul lök
1 msk matfett
3 äpplen
Äggstanning
2 ägg
5 dl mjölk
1 msk vetemjöl
1 tsk salt
2 km vitpeppar, malen

Beredning

  • Sätt ugnen på 175°C. Smörj en ugnsfast form.
  • Skär kålen i tärningar eller fina strimlor och koka dem mjuka.
  • Skär potatisen i tunna skivor. Skala och hacka löken. Fräs potatis och lök långsamt i matfettet.
  • Skär äpplen i tunna skivor.
  • Varva kål, potatis, lök och äpplen formen.
  • Äggstanning: Vispa sammans ägg, mjölk, mjöl, salt och vitpeppar och häll det över puddingen.
  • Grädda puddingen i 30 – 40 min ugnen tills den har stelnat.
  • Servera gärna med lingonsylt eller bacon.
Foto: Thomas Carlen
Print Friendly, PDF & Email