Fruktomelett

En fruktomelett kan serveras vid olika tillfällen t ex både som efterrätt eller som ett gott mellanmål. Potatisen finns i smeten och fyllningen kan varieras i det oändliga av frukt och/eller bär, här sätter bara fantasin sina gränser.

4 port
Ingredienser
160 g kokt kall potatis, skalad (ca ca 300 g rå potatis med skal)
1¾ dl mjölk
3½ msk mjöl
15 g matfett
2 äggulor
2 tsk socker
½ krm salt
2 äggvitor

Fyllningen kan varieras utifrån tycke och smak
Exempel på fyllning:
1 äpple
1 banan
ca 1½ dl jordgubbar

Beredning

  • Sätt ugnen på 200°C. Smörj en ugnsform.
  • Blanda mjölk och mjöl i en kastrull, lägg i matfettet.
  • Koka upp mjölkblandningen så att den tjocknar och blir till en kräm.
  • Låt krämen svalna.
  • Riv den kokta potatisen fint.
  • Rör ner äggulor, socker, salt och den rivna potatisen i ”mjölkkrämen”.
  • Vispa äggvitorna och vänd ner dem i potatissmeten.
  • Skiva banan och äpple och lägg i den smorda formen. Sprid ut jordgubbar i formen.
  • Bred ut potatiskrämen över frukten.
  • Grädda omeletten ca 45 minuter, tills den har stelnat och fått fin färg.
Foto: Thomas Carlen
Print Friendly, PDF & Email